Afiliere internationala WUKF wukf karate

ENCICLOPEDIA SPORTULUI DIN ROMÂNIA.
FEDERATIA ROMÂNA DE KARATE WUKF

Federatia Romana de Karate WKC a primit aprobarea de denumire si de functionare din partea Ministerului Tineretului si Sportului cu Nr. 109 din 26.04.2000. Federatia Romana de Karate WKC a luat fiinta in urma incheierii civile 847/C/2000 din sedinta publica din 4 mai 2000 a Tribunalului Cluj-Napoca. În perioada 1998 - 2000 organizatia noastra a functionat sub denumirea de "Uniunea Româna Wado Ryu".

Codul Fiscal: 11129656.
Cont IBAN: RO15 BTRL 0130 1205 9350 83XX
Banca Transilvania Cluj Napoca
Certificatul de Identitate Sportiva: 000652 din 09.05.2002

Federatia noastra este afiliata international la "WORLD UNION OF KARATE DO FEDERATIONS" (WUKF).

Desi foarte tânara, federatia noastra are un palmares si o activitate deosebit de fructuoasa în peisajul Karate-ului mondial. FRK WKC continua activitatea începuta în 1998 sub denumirea de UNIUNEA WADO RYU ROMANIA, de numele acesta legându-se multe succese prestigioase.

FRK WKC înainte de 1.01.2002 avea afiliate 44 de asociatii sportive majoritatea având sediile în Transilvania. În prezent cluburile reorganizate dupa legea 69/2000 si afiliate la FRK WKC au sedii în: Cluj Napoca, Bucuresti, Oradea, Brasov, Aiud, Tg. Mures, Pitesti, Ploiesti, Iasi, Turda, Campia Turzii, Deva, Constanta, Medias, Petrosani, Slobozia, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Dej si altele.

FRK WKC are în prezent un numar de 2360 sportivi legitimati angrenati în activitatea competitionala de performanta si circa 4800 sportivi legitimati la cluburile afiliate care participa doar la activitatea de initiere si instruire.

La nivel intern FRK WKC organizeaza anual doua Campionate Nationale (in functie de varsta competitorilor, Cupa României si 4 sau 5 cupe nationale devenite traditionale, competitii care reunesc cca. 250 - 450 de sportivi. La nivel international sportivii FRK WKC participa la Campionate Europene si Mondiale de copii, cadeti, juniori, tineret si seniori si Cupe Mondiale si Europene.

FRK WKC are incepand cu 2008 consilieri tehnici pe:

 • Sensei Jean Pierre Fischer - pentru Shotokan
 • Sensei Christophe Pinna - pentru Kumite

Cei mai valorosi antrenori si instructori ai FRK WKC, ai caror sportivi au obtinut rezultate deosebite în activitatea internationala sunt:

 • 1. Hanga Mihai
 • 2. Crisan Liviu
 • 3. Craciun Nicolae
 • 4. De Jesus Mihaela
 • 5. Gherman Adrian
 • 6. Tichindelean Dorin
 • 7. Albert Cristian
 • 8. Kerekes Eva
 • 9. Sigmirean Marius

Date privind practicarea pe plan mondial

World Karate Confederation (WKC) a luat fiinta prin initiativa unui mic grup de entuziasti la data de 4 mai 1996 la Frankfurt/Main, Germania. Înfiintarea WKC a constituit o necesitate izvorâta din lipsa la nivel mondial a unei organizatii de karate care sa dea posibilitatea tuturor organizatiilor nationale care nu erau cuprinse în celelalte organizatii de karate existente pâna în 1996. Toate celelalte federatii mondiale fie erau focalizate doar pe un singur stil de karate fie nu acceptau decât o singura organizatie dintr-o tara, fenomen care ducea la declansarea unei lupte de interese la nivel national dar si mondial.

In iulie 2005, cu ocazia Congresului Mondial de la Fortaleza, Brazilia, World Karate Confederation s-a despartit in doua organizatii: World Union of Karate Do Organization (WUKO) care a grupat majoritatea membrilor din vechea organizatie si cei ce au decis sa ramana in fostul WKC, o organizatie conservatoare a unor reguli si mod de organizare depasite. FRK WKC a decis sa continue in WUKO. Aceasta organizatie sub conducerea noului presedinte Osvaldo Messias de Oliveira a reusit in doar 3 ani sa afilieze mai bine de 160 de federatii din intreaga lume, stilul nou, democratic de conducere si modul modern de organizare a evenimentelor fiind cu siguranta argumentul forte. Inca de la inceputurile WUKO, presedintele FRK WKC, Liviu Crisan, a fost ales ca vicepresedinte WUKO si Secretar General, un motiv important fiind echipa puternica a FRK WKC care in decursul anilor a dovedit o buna organizare si forta competitionala.

Din pacate experienta WUKO avea sa fie de scurta durata, in noiembrie 2008 presedintele de onoare WUKO din acea vreme , dl. Carlo Henke, care isi inregistrase abuziv ca marca inregistrata numele WUKO a interzis folosirea acestuia de catre organizatie si a infiintat  o alta organizatie cu acelasi nume. Pusa in fata faptului implinit, conducerea a hotarat schimbarea numelui organizatiei in World Union of Karate Do Federations (WUKF), viata organizatiei continuind in acest fel. La Congresul Mondial de la Odessa din 2009, presedintele FRK WKC, Liviu Crisan, ca urmare a succeselor din anii precedent a fost ales in unanimitate primul vicepresedinte al WUKF si secretar general. Liviu Crisan a propus o noua organigrama, un nou mod de administrare a organizatiei pe cele 5 continente si o noua structura decizionala a WUKF. Dupa dezbateri cei 54 de delegati prezenti la congres au aprobat noile reglementari.

In septembrie 2009, la propunerea FRK WKC, WUKF a organizat in Romania la Constanta primul Campionat European pentru Copii, Cadeti si Juniori. Cu ajutorul autoritatilor locale si a C.S. Dinamic Constanta, FRK WKC a dovedit inca o data ca stie sa organizeze evenimente mari. Au participat peste 1000 de sportivi din 34 de federatii din Europa, Sala Sporturilor din Constanta fiind neincapatoare pentru un eveniment atat de important.

În prezent WUKF reuneste 173 de federatii din 46 de tari din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud, Australia, Oceania, Africa.